Augmented Reality i Lejre
Mobil formidling i fortidens landskab

Ifølge danske krøniker og islandske sagaer har Lejre været bosted for den første danske kongeslægt. Området omkring Lejre er præget af bronzealderhøjer, skibssætninger og senest har man fundet efterladenskaber fra storslåede vikingehaller. Med alle disse fortællinger i baghaven, ønskede Lejre Museum at skabe formidling via en APP, som besøgende kan tage med ud i landskabet.

Lokationsbaseret oplevelse
No Parking har udviklet en lokationsbaseret APP, hvor man kan navigere rundt i det spændende område på et kort hvor man kan se sin egen position, og få et overblik over landskabets fortællinger. Når man kommer i nærheden af de historiske lokaliteter, dukker der en dialogboks op hvor man kan udforske lokaliteten. På det område hvor man har fundet spor efter flere vikingehaller, kan opleve en gengivelse af hallerne ved hjælp af Augmented Reality. Her er der placeret nogle diskrete pæle i landskabet, med skilte der fungerer som markører for App’en. Når man scanner en markør med sin Smartphone eller iPad, ved vores applikation præcis hvor man befinder sig – og man kan således panorere rundt og se en virtuel gengivelse af vikingehallerne, både udefra og indenfor.

case_lejre_ar_side01

3D Grafik
No Parking har benyttet en rigtig “Game Engine” til at opbygge applikationen, hvilket giver mulighed for 3D computergrafik i en høj kvalitet. Det betyder f.eks. at man inde i vikingehallerne kan opleve, hvordan de store rum primært har været oplyst af det flakkende lys fra et stort ildsted. Udefra vil man tilsvarende kunne se at der kommer levende røg op fra åbningerne i toppen af vikingehallerne. Hallerne er bygget op som 3D-grafik ud fra optegninger i tæt samarbejde med arkæologer fra Lejre Museum.