Tidsrejse på Bornholm
Biografinstallation på Naturbornholm

Gennem de seneste år er der dukket spor fra fortiden op på Bornholm – heriblandt dinosaurer. Derfor ønskede oplevelsescentret NaturBorholm  en biografinstallation, hvor publikum igennem en tidsrejse kunne opleve fortiden som man mener at Bornholm har set ud igennem 1700 millioner år.Opgaven lød på at opbygge et scengrafisk biografrum, specificere den fornødne teknik og skabe en tidsrejsefilm, der tilsammen giver publikum en storslået oplevelse, der dagligt benyttes som indledning til museets udstillinger.

En visuel tidsrejse
No Parking har i Tidsrejsen genskabt Bornholms forunderlige forvandling fra jordens urtid til i dag ved brug af 3D computeranimation. På rejsen tilbage i tiden møder man store langhalsede sauropoder og fjerklædte rovdinosaurer, der leder efter føde. I de forhistoriske oceaner lever sære dybhavsblæksprutter og svaneøgler. Rejsen gennem tiden er ikke helt ufarlig og undervejs må man undvige naturfænomener som sandstorme, meteorregn og gletscherskred.

Case_Tidsrejse_side-2
</figure

Biografen
For at man virkelig får oplevelsen af at være blandt dinosaurerne, er fremvisningen produceret med 3 skærme. Filmen understøttes af surroundsound og mekaniske bænke der ryster når de store dinosaurer tramper rundt på jorden, samt under et voldsomt jordskælv. Personalet kan bestemme sprogversion og starte showet igennem et styresystem udenfor biografen. Når showet starter, sørger systemet for at lukke dørene og dæmpe lyset.

Case_Tidsrejse_side-1

Produktionsmetode
Projektet er på mange måder nyskabende og det har skærpet No Parkings metode- og kompetenceudvikling. Den tekniske udfordrende opgave var at skabe en visualisering af 6 forskellige perioder, realistisk og spektakulært. Alt hvad der opleves i Tidsrejsen er bygget op fra grunden som 3D-animation. Først blev alle elementer bygget op i et materialebibliotek, så de kan genbruges til andre projekter. Derefter startede det omhyggelige arbejde med at gøre universet realistisk. Realismen blev opnået med en høj detaljegrad af småsten, kogler, kviste, mos, lianer, frost eller mudder afhængigt af scenariet. Til sidst animeredes dyrelivet.

I genskabelsen af dinosaurerne stod animatorerne for en stor udfordring. Dyrenes nærmere adfærd, er nemlig et udokumenteret område – og derfor blev dyrene animeret med udgangspunkt i betragtninger af nutidens dyr som fugle, øgler og krybdyr. Den seneste forskning viste at de små rovdinosaurer havde haft fjer, hvilket gav endnu en udfordring til at lave realistiske overflader.

Oplevelsescentret Naturbornholm har lavet en tilfredshedsundersøgelse med deres publikum. Resultatet fortæller at publikum er mest tilfredse med den personlige betjening og oplevelsen på Tidsrejsen. No Parking er siden blevet bedt om at lave en DVD med Tidsrejsen som publikum kan købe i museets butik.