“Hjemland?” på DR2


Dokumentarfilmen Hjemland handler om to unges muslimers tilværelse som flygtninge i Danmark. Filmen viser en negativ og en positiv situation. I det ene tilfælde møder vi Omar, der er sigtet for vold. Det viser sig at han er offer for kulturkløften og har reageret på at hans søster blev chikaneret for at gå med tørklæde. I det andet tilfælde møder vi Issa, som er faldet godt til og som er den første palæstinenser der består en studentereksamen.

Omar foran domhuset Issa foran eksamenslokalet

Optagelser i Libanon
Udover optagelserne i Danmark, besøgte No Parkings filmhold flere flygtningelejre i Libanon og blev chokeret over hvordan vilkårene er for flygtninge der ikke har fået asyl, men vi mødte også en palæstinenser, der havde fået krisehjælp i Danmark efter tortur og var meget taknemmelig overfor Danmark.

Fra en flygtningelejr i Beirut Holdet på optagelse

Programmet er udarbejdet i en dynamisk stil, hvor det tilstræbes ikke at benytte den almindelige stillestående interviewform. De unge fortæller om deres situation, mens de bevæger sig rundt i miljøerne. Interviewerens stemme høres ikke. Der benyttes ofte musik til at understøtte billederne. Hjemland er instrueret af Morten Ranmar og er vist på TV Zulu og DR2.