Skriftens Magt
Historisk film til undervisning

Skriftens Magt, er inspireret af Saxo’s Danmarkskrønike. Filmen er lavet for børn og handler om drengen Rune, der lærer at pennen er stærkere end sværdet. Fiktionsfilmen foregår i middelalderen og er baseret på historiske fakta. I fortællingen møder Rune munken Saxo og bliver involveret i et politisk drama, hvor han må vælge mellem sin drøm om at blive ridder, eller redde Danmarks Krønike.

Case_skriftensmagt_side-1

Coverbillede fra fiktionsfilmen Saxo – Skriftens Magt.

En af idéerne med Skriftens Magt projektet er at skabe interesse for Danmarks Krønike, som er et af vores vigtigste historiske levn. Filmen er udkommet på DVD til undervisningsbrug i folkeskolen, og tanken er også at udvide projektet med undervisningsmateriale på internettet. Skriftens Magt er lavet i samarbejde med Danmarks Radio og Radar Film. Projektet er støttet af Undervisningsministeriet og EU programmet “Media New Talents”. Filmen er optaget på High Definition i biografkvalitet. Manuskriptet og instruktionen er udarbejdet af Morten Ranmar.

NoParking castede over 20 børn for at finde den rette dreng i rollen som Rune. Mange af filmens andre roller var besat af erfarne og ansete skuespillere; f.eks. Nis Bank Mikkelsen i rollen som Saxo Grammaticus, Morten Lützhøft som Ridder Skjalm og Ole Thestrup som Broder Olav, der leder klosterets munke i et komplot mod Saxo.

Genopbygning af scenografien som 3D
Det meste af historien foregår på Sorø Kloster. Da klostret nedbrændte I 1247, stod udviklingsholdet med en visuel udfordring. Løsningen blev at genopbygge klosteret som 3D-animation og indspille skuespillerne på teknisk baggrund i et filmstudie. “Blue-screen” teknikken gør det muligt herefter at samle optagelserne og de virtuelle kulisser digitalt. Resultatet blev en film, hvor scenografien gengiver klosteret i et storslået udseende, som historikere mener det oprindeligt har set ud.

blue screen effect

Blue screen effekt; før/efter.