Vadehavscentret
Fra koncept til komplet udstilling

I 2014 blev vadehavet opført på Unescos Kulturarvs liste. Vadehavscentret åbner derfor med et nyt besøgscenter og en ny udstilling. Den nye bygning er tegnet af arkitekt Dorthe Mandrup, og udstillingen er lavet af JAC studios i konsortium med No Parking. Vi har været involveret fra starten af byggeplanen – med til at fastlægge udstillingsrammerne, og har udviklet og leveret den komplette udstilling, inklusiv AV og IT-udstyr.

Den nye udstilling TRÆKFUGLENES VADEHAV viser Vadehavet og trækfuglene på en poetisk, æstetisk og moderne måde. Her er oplevelser, der inddrager centrets gæster i Vadehavets forunderlige verden med både leg og læring. Den bringer de besøgende tæt på og fortæller om tidevandet, dyrelivet, stormfloder, trækfugle og store sværme. Der benyttes mange projektioner og flere steder er der taktile installationer, der skaber forståelse via interaktion.

 

 

Sanselig udforskning
Eksempelvis kan man udforske tidevandets kræfter i interaktiv sandkasse, hvor man kan eksperimentere med at bygge diger, og forsøge at forhindre vandet i at oversvømme Ribe by. En sensor aflæser sandets højde og leder vandmasserne ud i de lave områder. Et andet sted kan man rotere månen rundt om jorden, og se hvordan der skabes høj- og lavvande. No Parking har stået for udviklingen af de interaktive installationerne, som er tegnet af JAC Studios og bygget op i lækre naturmaterialer. I et af udstillingsrummene er der opstillet kikkerter, hvor man kan udforske modeller af fugle via Virtual Reality. Når man panorerer kikkerten henover de udstillede fugle, kommer de til live i kikkerten.

Interaktive elementer for børn
Andre steder i udstillingen er der spil, der henvender sig til den yngre målgruppe. På et af spilene, gælder det om at hjælpe en vadefugl med at søge føde på Vadehavet. Man navigerer fuglen rundt via 4 knapper, og skal nå at fylde dens fedtdepoter op inden tiden er gået. På et andet spil kan man komponere musik med fuglestemmer fra forskellige vadefugle. Man opdager her at hver fuglestemme har et særligt kendetegn – men at fuglestemmerne alligevel har en fælles karakteristik og rytme.

Alt i alt har No Parking leveret mere end 25 installationer, hvoraf nogle består af flere komponenter og dele. Udstillingen er blevet automatiseret med et centralt styresystem. Vi har leveret en APP som besøgende kan bruge på vej til Vadehavet og som audioguide i udstillingen. Det nye Vadehavscenter har fået meget fine anmeldelser for både byggeri og udstilling. Politikens kulturanmelder gav det gav 6 hjerter – og udstillingen har vundet German Design Awards Gold 2018.