Hjælp min mobil er død!
Taktil læring på Danmarks Tekniske Museum

Hvordan kan man få familier og skolebørn til at interessere sig for historisk videnskab?

Teknisk Museum i Helsingør har valgt en løsning, hvor de besøgende bliver aktivt inddraget  i formidlingen. De skal nemlig udføre de samme forsøg som ledte de 3 videnskabsfolk; Volta, Ørsted og Faraday, til at opdage begreber som elektromagnetisme og induktion. Uden disse opdagelser havde vi ikke haft mobile telefoner!

Taktile forsøg
No Parking har udviklet denne løsning, som kan afprøves på 2 formidlingsstationer i museets nye udstilling om energi. Øverst på stationerne er der en stor mobiltelefon, med en Smiley der signalerer at dens batteri er ved at gå dødt – og det er nu op til de besøgende at hjælpe med at oplade telefonen. Dette gør man ved at skulle udføre taktile forsøg på den nederste del af formidlingsstationerne. Efter at se video der forklarer begreberne skal de besøgende; bygge et Volta-batteri, påvirke et kompas med strøm, og rotere en generator i den rette hastighed – alt sammen med henblik på at få mest muligt strøm på den taknemmelige mobiltelefon.

Interaktions design
No Parking har designet formidlingsstationen og udviklet formidlingen i samarbejde med Teknisk Museum. Stationen benytter flere typer sensorer og mekaniske dele, der tilsammen muliggør de taktile forsøg. En stor skærm foroven kommunikerer med brugerne og viser løbende resultater. Flere skærme forneden, der er integreret i den fysiske opbygning, kommer med direkte feedback i forhold til interaktionen. Når man har løst en opgave, tændes en lysstribe der fører hen til udstillingens genstande. Alt i alt bliver fortællingen aktiveret og levendegjort på en sjov og spændende måde.