Det Gamle Apotek
Ny digital formidling i Den Gamle By

Det Gamle Apotek er en historisk bygning fra 1571, der ligger med tilhørende apotekerhave i Den Gamle By i Aarhus. Bygningen der er den ældste af slagsen, rummer en udstilling med et komplet apoteksinventar – og er nu blevet vakt til live med digital formidling der fortæller om lægeurter og deres medicinske egenskaber. Inde i apoteket møder man en interaktiv projektion af en apoteker i historisk kostume, personificeret af skuespilleren Nis Bank Mikkelsen. Når man klikker på et af de aktive felter i en opslået bog fortæller han, hvordan dårligdommene kan kureres med urter. I apotekerhaven er der indbygget en touchskærm, hvor man kan udforske 10 lægeplanter med uddybende tekst og videoer om planterne.

Opgaven:
No Parking har leveret de digitale fortællinger, komplet med tekniske løsninger til museet. Til formidlingen i det Gamle Apotek har vi designet en stiliseret bog, opbygget af laserskåret krydsfiner med indfældede berøringsfølsomme felter i aluminium, hvormed de besøgende kan interagere med en projektion af skuespilleren. Når man rører ved et af felterne i bogen, fortæller apotekeren om 1500-tallets behandlinger mod forskellige sygdomme. Når han nævner en lægeurt, er der en spot der belyser de historiske skuffer, krukker og glas i apoteket. Bogen benytter kapacitive sensorer der kan opfatte den elektriske spænding i den besøgendes fingre.

Case_apotek_side1
Filmarbejde:
Manuskript til apotekerens replikker blev lavet i samarbejde med museet, hvorefter Nis Bank Mikkelsen blev valgt som skuespiller. Herefter fik skrædderstuen i den Gamle By travl med at sy en original kostume til optagelserne, som blev produceret på No Parking’s filmstudie i København. Filmoptagelserne til touchskærmen i apotekerhavens lysthus, blev lavet i apotekerhaven og det tilstødende gartneri. Her er det museets dygtige gartnere der fortæller om lægeurterne og viser hvordan planterne dyrkes. På skærmen er der desuden animationer af planterne der vokser op fra de knapper man trykker på nederst på skærmen.