Den Fjerne Krig
Sanselige oplevelser og film på Tøjhusmuseet
Udvikling af projektet

No Parking indgik i et udviklingsteam der fokuserede på at skabe en sanselig og levende udstilling. Fokus på udstillingen var at fortælle soldatens historie i en scenografi, der var så autentisk som muligt. Man ønskede ikke at bruge særlig mange skilte og plancher – og derfor kom den digitale formidling til at spille en stor rolle. Publikum skulle kunne udforske information om genstande og fakta igennem ikke mindre end 22 Touch-skærme, der blev fordelt henover hele udstillingen. Og soldaterne skulle fortælle deres historier fra Afghanistankrigen igennem filmklip, fordelt på de mange skærme.Case_afghan_side-1

En sanselig udstilling
For at skærpe sanserne, har No Parking udviklet en omfattende lydkulisse med flere højtalere, der skaber illusionen af virkelighed. Lyden af fly og helikoptere panorerer henover udstillingsområdet og f.eks. når man går ind i et afghansk gårdområde, bliver man mødt af lyden fra en gøende hund, der aktiveres via en bevægelsessensor.

Til at understøtte stemningen i udstillingen, har No Parking lavet flere store projektioner – bl.a. er den afghanske himmel projiceret direkte på loftet. Både projektioner, lyd og lys i udstillingen kører i en cyklus, hvor det med mellemrum bliver nat – en tilstand hvor publikum fornemmer at krigen er et faktum hele døgnet rundt.

Det oprindelige vagttårn fra “Armadillo” lejren er opstillet i udstillingen. Herfra ser publikum ud på en projektion, der viser udsigten fra tårnet. I et af lejrens telte udløser publikum, via en bevægelsessensor, en “Evening Briefing”, hvor en officer der er bagprojiceret i fuld figur, giver en statusrapport om krigens aktiviteter og konsekvenser.

Omfattende filmproduktion
Med ikke mindre end 22 skærme i udstillingen, og et ønske om at fortælle om de mange opgaver, som den danske kampgruppe varetager i Afghanistan – resulterede i et omfattende filmprojekt. No Parking rejste rundt på kaserner i hele landet og lavede interviews med mere end 50 veteraner. Filmene blev tilrettelagt i et kort og præcis format på ca. 3 minutter pr. stk. Der indgår mere end 100 minutters film på de mange skærme i udstillingen.

Fakta på Touchskærme
Udover at vise film, kan man udforske informationer om genstande og relaterede emner på skærmene. No Parking har designet og programmeret applikationen på en måde hvor det er nemt at rette i de mange data.